Fysiikan opinnot
Fysiikka on kokeellinen luonnontiede, joka tutkii maailmankaikkeuden vuorovaikutuksia ja lainalaisuuksia, pienistä alkeishiukkasista suuriin galakseihin ja kaikkea siltä väliltä. Tutkittavat asiat voivat olla mitä vaan kappaleita vierivistä palloista säteilyhiukkasiin. Fysiikka pyrkii löytämään luonnosta lainalaisuuksia, joita voidaan kuvata matemaattisesti ja koetella kokeellisesti. Fysiikkaa voidaan pitää perustieteenä, johon mm. kemian, maantieteen, biologian ja muiden luonnontieteiden teoriat perustuvat. Fysiikkaan perustuva käsityksemme ja ajattelutapamme ohjaavat yhteiskuntamme kaikkien osa-alueiden toimintaa.
Yleistä fysiikan opinnoista Eirassa
Fysiikan ”vaikeat asiat” oppii ainoastaan harjoittelemalla. Tästä syystä harjoitustehtävien tekeminen, yrittäminen, tarkastaminen ja kertaaminen ovat fysiikan ehdottomasti tärkein asia. Oppitunneilla on mahdollista tehdä ilmiöitä ymmärrettävämmiksi ja avata joitakin vaikeampien tehtävien ratkaisutapoja, mutta silloinkin oppilaan oma aktiivisuus on tärkeää.
Kysele paljon. Kaikilla fysiikan kursseilla kannattaa kysellä mahdollisimman paljon, yleensä kysymyksesi askarruttaa jotain toistakin opiskelijaa. Kysymyksiä voi esittää oppitunneilla (verkkokursseilla verkossa) tai Wilmassa. Hyvä tapa on kirjoittaa kotona mieleen tulevia kysymyksiä ylös ja esittää seuraavan tunnin alussa tai lähettää kysymykset etukäteen opettajalle Wilmassa.
Voit opiskella fysiikkaa eri tavoin
Lähitunnit
Lähiopinnot koostuvat yhdestätoista 80min lähioppitunnista, päättökokeesta ja kokeen palautepäivästä. Oppitunneilla käydään läpi kurssin keskeiset asiat ja tehdään tehtäviä yhdessä ja itsenäisesti.
Lähikurssien hyvä puoli on niiden tarjoama kurssirakenne, jolloin sinun ei tarvitse miettiä milloin opiskelet mitäkin asiaa. Samalla se on niiden rajoite: moni asia opetetaan vain kaksi kertaa vuodessa, joten joustoa on vähemmän kuin esimerkiksi omaan tahtiin –opetuksessa.
Verkkokurssit ja omaan tahtiin -opetus
Fysiikan verkko-opetus tapahtuu Moodle-ympäristössä, jossa on kurssimateriaalit ja tehtävät. Opetukseen kuuluu verkkotehtävien tekeminen, verkkotuki sekä kurssimateriaalien opiskelu.
Verkkokurssien tukena Eirassa järjestetään niin sanottua omaan tahtiin –opetusta, missä voit käydä suorittamassa minkä tahansa kurssin FY1-FY7. Omaan tahtiin –ryhmässä voit tehdä kursseihin liittyviä laboratoriotöitä ja paikalla oleva opettaja neuvoo tarvittaessa kurssin asioiden kanssa.
Verkkokurssit ja omaan tahtiin -kurssit soveltuvat hyvin itsenäiseen opiskeluun tottuneelle opiskelijalle.
Kurssien suoritusjärjestys
Jokainen fysiikan opintojakso järjestetään lähiopetuksena vähintään kaksi kertaa vuodessa (kertauskurssi vain kerran), joten lähiopetuksen sovittaminen lukujärjestykseen järkevässä järjestyksessä vaatii hieman suunnittelua. Joustavuutta suunnitteluun antavat verkkokurssit ja omaan tahtiin –opetus, joissa voit suorittaa kursseja haluamaasi aikaan haluamassasi järjestyksessä.
Fysiikan opintojaksot on suunniteltu suoritettavaksi numerojärjestyksessä. Erityisen tärkää tämä on kahdessa kohdassa:
- FY4 ennen FY5-opintojaksoa
- FY3 ennen FY6-opintojaksoa.
Pääsykokeisiin vamistautuvat ja muuten vain kertaajat voivat tarvittaessa kysyä suoritusjärjestelmästä poikkeamisesta. Kertaajat voivat halutessaan opiskella FY1 -kurssin itsenäisesti.
Suunniteltu opintojaksojen kierto Eirassa koko lukioaikana
Normaalit lukion kurssikierrot tähtäävät fysiikan yo-kirjoituksiin 3. opintovuoden keväällä (jakso 4). Fysiikassa tarvitaan jonkin verran matemaattisia taitoja, joten suositeltavaa on aloittaa kurssien FY3-FY8 suorittaminen vasta toisena opintovuonna, joko jaksossa 1 tai jaksossa 4 (ks. alla). Kurssit FY1 ja FY2 tulee käydä ennen tätä - voit sovittaa ne vapaasti omaan lukujärjestykseesi, sillä ne pidetään jokaisessa jaksossa.
FY3-FY7 järjestetään kahtena “pääkiertona”, jotka mahdollistavat kurssien käymisen numerojärjestyksessä. Jälkimmäinen pääkierto sopii hyvin yo-kirjoituksiin tähtääville: siinä FY3 otetaan toisen vuoden 4. jaksossa, jonka jälkeen fysiikkaa on yksi kurssi/jakso. Abikurssi FY8 järjestetään intensiivikurssina kolmannen vuoden 4. jakson alussa juuri ennen yo- kirjoituksia.
1.Pääkierto jaksoittain (kierto alkaa jaksosta 1)
- (1) FY3 (2. vuosi)
- (2) FY4 (2. vuosi)
- (3) FY5 (2. vuosi)
- (4) FY6 (2. vuosi)
- (5) FY7 (2. vuosi)
2. Pääkierto jaksoittain (kierto alkaa jaksosta 4)
- (4) FY3 (2. vuosi) / FY8 (3.vuosi)
- (5) FY4 (2. vuosi)
- (1) FY5 (3. vuosi)
- (2) FY6 (3. vuosi)
- (3) FY7 (3. vuosi)
Fysiikan opintoja on mahdollisuus hajauttaa aloittamalla kierrolla 1 ja vaihtamalla jossain kohdassa myöhempään kiertoon 2.